Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    50 g
  • margaryna

    50 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • woda

    1 niepełna szklanka
  • olej

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki (1 do ciasta, 1 do posmar
  • mleko

    1 łyżka
  • masa makowa

    850 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do drożdży wsypujemy 1/2 łyżki cukru, 1/4 szklanki letniej wody i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wlewamy resztę wody, olej, wsypujemy pozostałą mąkę, margarynę, roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na 2 placki. Rozsmarowujemy na nich masę makową. Placki zwijamy (podobnie jak roladę), następnie kroimy w 1,5 cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona32

28.11.2014 09:00
mnian mniam

gacopierz23

02.06.2014 23:02
świetne ślimaczki

Wacław

09.03.2014 13:13
fajne bułeczki :-)

Aleksandraa

08.03.2014 17:39
pieknie wyglądają

Bernadeta1

16.02.2014 11:44
rewelacyjne ślimaczki

Ada-Gaba

31.01.2014 06:53
pyszne bułeczki

Piter 31

21.01.2014 08:59
Zapewne pyszne.

Kasia36

17.01.2014 22:37
Pysznie wyglądają

ONY_za_kare

13.01.2014 13:00
pyszne bułeczki!

mysza75

13.01.2014 12:10
Jakie pyszne ślimaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat