Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z masą makową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
margaryna 100 g
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 g
olej 2 łyżki
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki (2 do ciasta, 2 do posmar
mleko 2 łyżki
masa makowa w puszce 450 g
woda letnia 2 niepełne szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z masą makową

Drożdże z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki letniej wody i 2 łyżkami mąki mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy pozostałą wodę, mąkę, margarynę, olej i roztrzepane jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów (podobnie jak pizzę). Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w dość sporych odstępach. Rogaliki smarujemy 2 roztrzepanymi żółtkami z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut do zrumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.07.2014 16:22
świetne rogaliki
Ada-Gaba 09.03.2014 08:52
idealne na drugie śniadanko
Aleksandraa 08.03.2014 17:38
pyszne rogale
IwonaDD 16.02.2014 11:44
smaczne rogaliki
ONY_za_kare 24.01.2014 16:37
ładne i smaczne
Alex_M 13.01.2014 12:49
pyszne rogaliczki :)
sanielcia 10.01.2014 12:22
muszą być pyszne takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak