Drożdżowe rogaliki z masą makową

Drożdżowe rogaliki z masą makową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    100 g
  • margaryna

    100 g
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    32 g
  • olej

    2 łyżki
  • jajka

    4 sztuki
  • żółtka

    4 sztuki (2 do ciasta, 2 do posmar
  • mleko

    2 łyżki
  • masa makowa w puszce

    450 g
  • woda letnia

    2 niepełne szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki letniej wody i 2 łyżkami mąki mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy pozostałą wodę, mąkę, margarynę, olej i roztrzepane jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów (podobnie jak pizzę). Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w dość sporych odstępach. Rogaliki smarujemy 2 roztrzepanymi żółtkami z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

25.07.2014 16:22
świetne rogaliki

Ada-Gaba

09.03.2014 08:52
idealne na drugie śniadanko

Aleksandraa

08.03.2014 17:38
pyszne rogale

IwonaDD

16.02.2014 11:44
smaczne rogaliki

ONY_za_kare

24.01.2014 16:37
ładne i smaczne

Alex_M

13.01.2014 12:49
pyszne rogaliczki :)

sanielcia

10.01.2014 12:22
muszą być pyszne takie rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat