Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-ziołowe udka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka 4 szt.
cytryna 1,5 szt
oliwa 80 ml
sól 2 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżka
musztarda dijon 1 łyżka
tymianek 2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-ziołowe udka

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka.

Przygotować marynatę.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki.



Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka.
Na udkach układamy plasterki cytryny.

Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.01.2014 14:26
łatwe i pyszne!
zChatyNaKoncuWsi 10.01.2014 13:00
Wyglądają pysznie, nigdy nie robiłam kurczaka z cytryną
2milutka 10.01.2014 12:55
rewelacyjne muszą być..
sanielcia 10.01.2014 12:21
wyglądają obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak