Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6
cukier kryształ 1 szkl
mąka 3/4 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kako 5 dag
mleko 9 łyżek
cukier waniliowy
masło 1 kostka
kulki kokosowe
kokos 20 dag
mleko 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 10 dag
MASA ORZECHOWA:
mleko 20 łyżek
cukier puder 1 szkl
masło 1 kostka
śmietana 30% 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
Masa do obsmarowania:
masło 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szkl
dekoracja
kolorowa masa cukrowa
orzechy włoskie 30 mielone
Pianka:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijamy, dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm. Pieczemy ok 30 min biszkopt i przekrawamy na 3 cienkie krążki. Studzimy.
Krok 1 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto
2
Zagotowujemy mleko, kakao i cukier waniliowy. Studzimy i ucieramy z kostką masła na gładką i puszystą masę. Dzielimy na pół i jedną część wykładamy na ciemny biszkopt.
Krok 2 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto
3
Robimy kulki kokosowe. Zagotowujemy mleko z cukrem. Kokos mieszamy z mąką ziemniaczaną i wsypujemy na gotujące się mleko. Zagotowujemy i studzimy. Formujemy dłońmi małe kulki i układamy na masie czekoladowej. Przykrywamy pozostałą częścią ciemnej masy.
Krok 3 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto
4
Zmielone orzechy wysypujemy do rondelka i zalewamy wrzącym mlekiem. Smażymy na wolnym ogniu ok 5 min. Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch i dodajemy stopniowo masę orzechową. Wykładamy na ciemną masę i przykrywamy biszkoptem.
Krok 4 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto
5
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 gorącej wody i studzimy. Nieco letnią dodajemy do ubitej na sztywno kremówki. Smarujemy biszkopt i przykrywamy kolejnym ciemnym.
Krok 5 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto
6
Tort obkładany masą cukrową wymaga jeszcze obsmarowania masą, więc ucieramy pół kostki masła z cukrem na puch i obsmarowujemy tort. Pokrywamy rozwałkowaną masą cukrową i zdobimy dowolnie.
Krok 6 - Tort czekoladowo-orzechowy z kulkami kokosowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.11.2015 09:55
Jaki piękny, taki kolorowy !
as28 05.01.2015 12:35
śliczny i pewnie pyszny torcik
Przepisy Joanny 23.02.2014 16:51
cudowna dekoracja, aż dech zapiera z wrażenia
Ania84 20.02.2014 21:18
hehe dziękuję, Habibi - krooi sie go całkiem całkiem :D nawet bez leków:)
Klausia 14.02.2014 13:08
Wykonanie godne mistrza, gratulacje, oniemiałam z zachwytu :)
Basia03 28.01.2014 14:50
Super to wygląda, jeszcze nigdy nie robiłam takich tortów. Skusiłam się i zacznę takie cudeńka robić :)
caralajna 26.01.2014 20:08
śliczna dekoracja, bardzo mi się podoba :)
moni0212
moni0212 25.01.2014 12:17
powaliło mnie na kolana.
pawlito 23.01.2014 07:24
fantastyczny na prawdę super
Jadwiga/Jaga85 21.01.2014 22:09
Przepiękny tort!!
Lis 19.01.2014 13:26
Piękny ten tort - taka sowa mądra głowa:)
IZABELA29 14.01.2014 08:08
jaki śliczny
as28 14.01.2014 07:59
śliczny torcik
Habibi 13.01.2014 18:46
Przepiękny :) Chyba miałabym problem z rozkrojeniem go bez leków na uspokojenie ;)
tomek18 12.01.2014 19:02
o rany;) jaki Ty masz talent:) cudo!
Anna133 12.01.2014 08:16
jak zwykle cudo cudo
msmors 11.01.2014 19:25
piękny torcik
joanna__s 10.01.2014 13:56
Śliczny tort, chciałabym mieć takie zdolności.
Małgorzata9 10.01.2014 13:55
rewelacyjnie wygląda
Alex_M 10.01.2014 10:39
ta sowa jest boska!! :) a tort na pewno smaczny :)
monia2005 10.01.2014 09:43
Piękne są te twoje cuda :-)
Ania84 10.01.2014 09:38
Torcik smakuje naprawdę dobrze, nie taki słodki jak się wydaje :)
probofka 10.01.2014 09:33
kolejny mistrzowsko wykonany tort w Twoim wydaniu
adelajda 10.01.2014 08:59
jak smakują tak jak wyglądają to super :)
Romanowka 10.01.2014 08:00
Te torty to majstersztyk! Może jakieś warsztaty z lepienia figurek i dekoracji tortów? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak