Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 1 kg
papryka czerwona 1,5 kg
bakłażan 0,5 kg
sól do smaku
cukier 2 łyżeczki
cebula biała 2
czosnek ząbki 6
marchewka 80 dag
papryczki chili 2
oliwa 50 ml
ocet 4 łyżki
oliwa 30 pikantna

Przepis i sposób przygotowania na: Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroję w paski grubości 2 cm. Solę z jednej strony. Po kilkunastu minutach zaczną pojawiać się soki, który się pozbywam.
Krok 1 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
2
Tak przygotowane plasterki bakłażana, cebule oraz papryki czerwone wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczę kilkadziesiąt minut, aż skórka będzie przypalona.
Krok 2 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
3
W międzyczasie zabieram się za pomidory i marchewkę. Pomidorom nacinam skórkę, którą sparzam. Następnie zdejmuje, a miąższ miksuję wraz z papryczkami chili na puree.
Krok 3 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
4
Przelewam na szeroką patelnię. Solę do smaku i posypuję cukrem. Redukuję około połowy przecieru na małym ogniu.
Krok 4 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
5
Marchewki obieram i gotuję na parze. Miękkie drobno siekam. Wracam do papryk. Najpierw wyjmuję plastry bakłażana – zrobią się najszybciej.
Krok 5 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
6
Potem paprykę i cebulę. Bakłażana obieram ze skórki, a miąższ drobno kroję. Cebulę obieram i również siekam. Podobnie z paprykami. Pozbawiam skórki, gniazd nasiennych i siekam. Wszystkie składniki dodaję do zredukowanego puree.
Krok 6 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto
7
Doprawiam solą (sporo tej soli pójdzie) oraz oliwami – zwykłą i pikantną (oliwa z ostrymi papryczkami). Dodaję posiekany czosnek. Podgrzewam około 7 minut i gotowe. Pastę przełożyłem do słoików. Jeśli ma stać dłużej raczę 10 minut pasteryzować. Z podanej liczby składników wyszło 1,5 litra pasty. Smacznego.
Krok 7 - Lutenica – macedońska pasta paprykowo-pomidorowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.01.2014 10:30
ciekawy przepis
patryska76 09.01.2014 21:16
Musi ciekawie smakować ;-)
Katarzyna/kate1980 09.01.2014 20:16
bardzo ciekawa nazwa i świetny przepis
Niki22 09.01.2014 20:03
może wreszcie polubię bakłażan :)
Róża1 09.01.2014 19:59
przepyszne danie !!! moje smaki:-)
Romanowka 09.01.2014 19:55
Rewelacja! Pyszny dodatek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak