Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa z kruszonką

5.0
(83)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić bułkę drożdżową z kruszonką taką jak pamiętacie z czasów dzieciństwa? Sekret tkwi w odpowiednim cieście drożdżowym. 

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
drożdże 37,5 gramów
jajko 2 sztuki
masło 70 gramów
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
mleko 1 szklanka

Kruszonka:

mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 0,25 szklanki
masło 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa z kruszonką

Bułka drożdżowa z kruszonką to wypiek, który z pewnością większości z Wam kojarzy się z dzieciństwem i babciami. Chociaż sam proces przygotowania ciasta drożdżowego jest stosunkowo prosty to cały sekret jego odpowiedniego smaku tkwi w samym jego wyrobieniu. Im lepiej napowietrzone zostanie ciasto, tym finalnie będzie bardziej puszyste. Możecie do tego procesu wykorzystać robot z hakiem. 

Kroki postępowania

1

Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając wszystko palcami. Wstawić do lodówki.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka (odjęte z podanych składników) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, mąkę, cukry, roztrzepane jajko z żółtkiem. Wyrabiać ciasto około 10 minut, a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko formując wałek. Włożyć do dwóch keksówek (11x22).

Krok 1 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto
2

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. 

Krok 2 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto
3

Piec w 190 stopniach przez około 30 minut. Smacznego!

Krok 3 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto

Tak przygotowaną bułkę z kruszonką możecie zajadać samą, posmarować masłem lub ulubionymi domowymi konfiturami. Ważne jest, abyście całe ciasto obficie posypali kruszonką wtedy delikatny smak ciasta drożdżowego złamany zostanie przez jej słodycz. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 08.03.2014 22:21
uwielbiam bułkę drożdżową
IwonaDD 18.01.2014 11:14
moja ulubiona propozycja na śniadanie, wygląda wyśmienicie!
gusia1000 11.01.2014 20:10
Dobra taka.
fotoviderek 10.01.2014 10:28
Pyszności :)
Alex_M 10.01.2014 10:16
jeju, wspaniała, aż mi ślinka leci! :)
AGNIESZKA144 10.01.2014 06:31
fajna babka
Pyszota 09.01.2014 19:00
idealna na śniadanko
malaczarna23 09.01.2014 18:53
uwielbiam takie drożdżowce
sasanka 09.01.2014 18:49
Fajny pomysł na śniadanie :) do tego masełko i jakaś konfitura
usmiech 09.01.2014 18:42
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak