Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie ala torciki
Kroki postępowania
2 wiśniowe galaretki
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i 9 łyżek bardzo zimnej wody, ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i ubić na bardzo sztywno, beza ma być sztywna i szklista. Kiedy bardzo dokładnie ubijemy białka to ostrożnie mieszamy je z żółtkami i dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Forme do pieczenia (36 cm na 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 30 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na trzy placki. Galaretkę rozpuścić w 3.3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić, do zimnej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego zgęstnienia