Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 4 sztuki
mięso mielone z indyka 500 g
ser gorgonzola 250 g
natka pietruszki 1 sztuk
ryż 3 woreczki
cebula 3 sztuki
czosnek 8 zabkow
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Pomidory malinówki 4 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
cebula 2 prażona

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem

Składniki:

4 papryki


Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego z indyka
250 g sera gorgonzola
natka pietruszki
3 woreczki ryżu
2 cebule- drobno posiekane
5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę
1 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu
2 łyżki cebulki prażonej
1 łyżka syropu z granatów
Składniki na sos:
4 pomidory duże malinówki
1 puszka pomidorów
1 garść świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
świeżo zmielony pieprz
szczypta wegety


Przygotowanie:
Papryki myjemy i odkrawamy górę z ogonkiem. Czyścimy środek.
Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta.
Do mięsa dodajemy:
2 cebule- drobno posiekane, 5 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu z granatów.
Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy ser gorgonzola i posiekaną natkę pietruszki. Znowu mieszamy łącząc składniki. Farszem wypełniamy papryki i zakrywamy daszkiem z papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut. Paprykę przed włożeniem smarujemy oliwą.

podczas pieczenia papryk zrobimy sos. Umyte pomidory przekrawamy na 4 części. Do garnuszka wrzucamy pokrojone pomidory i zawartość puszki. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę przekrawamy na pół i dodajemy do garnuszka wraz z całymi ząbkami czosnku i garścią świeżej bazylii. Pod koniec dodajemy łyżkę oliwy i świeżo zmielony pieprz. Sos przepuszczamy przez sitko. Zawartość sitka przekładamy do głębokiego naczynia i blendujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.01.2014 18:11
cos pysznego
Christopher 09.01.2014 23:04
Ładne i ciekawe są wszystkie Twoje przedstawione potrawy.
Gabi44 09.01.2014 19:26
Bardzo ładna prezentacja potrawy.
joanna__s 09.01.2014 18:26
Pyszna papryka. Super przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak