Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w piwie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1 główka
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
masło czosnkowe 1 kostka
piwo 1 butelka
miód pszczeli 3/4 szklanki
Musztarda francuska Prymat 1 słoiczek
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 opakowanie
warzywa suszone 2 (greckie)
boczek 2 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w piwie

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki.

Umyte mięso smarujemy zawartością miseczki i wykładamy pokrojonymi w plasterkami ząbkami czosnku. Rzecz jasna ma być to strona bez skóry :)
Zawijamy mięso i owijamy je dratwa dość bardzo mocno. Zewnętrzną stronę leciutko oprószamy solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego mięsa smarujemy musztardą, miodem, masełkiem i opsypujemy pozostałymi przyprawami. Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc.

Proces pieczenia. - 200 --> 180 --> 150 stopni / góra i dół --> termoobieg

2,5 godziny.

1. Brytfankę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni z opcją góra i dół na 1,5 godziny. Pieczemy w brytfannie pod przykryciem - wtedy cały tłuszcz nam się zbiera.2. Po upływie tego czasu, wyjmujemy brytfannę z mięsem z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Mięso oblewamy 400 ml piwa. Temp zmniejszamy do 150 i pieczemy z opcją góra i dół przez 45 minut, tak aby piwo nam wyparowało, jednocześnie co jakiś czas mięsko obracamy i polewamy tłuszczem z piwem.3. Na ostatnie 15 minut temperatura 180 stopni i termoobieg co by nam się mięsko zarumieniło, po wcześniejszym wydobyciu całego tłuszczu z brytfanny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 09.01.2014 14:23
Super wygląda!
Megg 09.01.2014 14:10
prezentuje się wyśmienicie
kriko 09.01.2014 12:34
bardzo pyszny
Krzysztof15 09.01.2014 12:28
pyszny boczus
dodi 09.01.2014 12:10
ale pyszności, mniam
krystyna330 09.01.2014 12:05
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak