Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwinią
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodać masło i siekać razem, aż masło będzie wielkości ziarenek fasoli.
Wbić żółtka, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Ciasto należy schłodzić przez około 30 minut.
W tym czasie robimy masę serową.
Twaróg mielimy (jeżeli ktoś używa z wiaderka to oczywiście pomija tą czynność).
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodajemy budyń i budyń w proszku, całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i pokrojone brzoskwinie z puszki.
Teraz mieszamy delikatnie.
Schłodzone ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć na formę do pieczenia.
W tym miejscu można bardzo delikatnie posmarować powidłem.
Spód podpiekamy chwilkę żeby się ściął.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 st C.
Ciasto pieczemy ok godziny, pod koniec czasu delikatnie sprawdzamy patyczkiem.
W połowie pieczenia na wierzch ciasta nakładamy ubitą na sztywno pianę z 2 białek i cukru.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!