Pierogi postne obsmażane

Pierogi postne obsmażane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • jajka

    1 szt
  • woda letnia

    1/2 szkl
  • sól

  • kapusta kwaszona

    600 g
  • cebula

    1 szt
  • pieprz

  • olej

    5 łyżek
  • grzyby suszone

    4 kapelusze:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, wodę i 2 łyżki oleju, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wywałkować, wykrawać szklanką krążki.


FARSZ:
Kapustę gotujemy do miękkości, grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno siekamy, następnie mieszamy, dodając zrumienioną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek krążka nakładamy farsz i mocno zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem od chwili wypłynięcia przez 3 min.
Po wyjęciu pierogów z wody ostudzamy je i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.03.2011 00:14
Super wygląd i na pewno smak.

Kopiko1983

18.02.2011 11:24
Pyszne pierożki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat