Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 3 surowe
mąka pszenna 500 gram
margaryna 200 gram
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
masa
margaryna 1 kostka
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko w proszku 2 szklanki
kakao 2 łyżeczki
wódka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wstawić do lodówki na ok 1 godz.
Krok 1 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto
2
Patelnię rozgrzać na najmniejszym palniku. Wrzucać kulki z ciasta wielkości wiśni i zacisnąć mocno patelnię. Pozostawić na palniku i smażyć ok 3-5 min przewracając od czasu do czasu patelnię na drugą stronę.
Krok 2 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto
3
Usmażone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie oczyścić z resztki ciasta. Tak samo usmażyć resztę ciasta.
Krok 3 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto
4
Masa: margarynę, mleko i cukier z cukrem waniliowym zagotować do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić wsypać mleko w proszku i kakao, dokładnie zamieszać. Dodać wódkę według uznania.
Krok 4 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto
5
Nakładać łyżeczką masę (masa będzie lekko lejąca, później zrobi się gęstsza) do każdego ciasteczka i składać je dociskając lekko.
Krok 5 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto
6
Pozostawić w chłodniejszym miejscu na ok 3 godz. Smacznego.
Krok 6 - Grzybki, muszelki, kwiatuszki i szyszki z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.04.2015 20:17
też takie robię, są świetne
IwonaDD 23.01.2014 20:06
wspaniałe ciasteczka!
Czarnula87 09.01.2014 09:23
moja patelnia ma ze 20 lat :) wygrzebałam ją w piwnicy u teściów... kiedyś kupili za granicą... widziałam podobne na allegro
Patriszja
Patriszja 09.01.2014 09:21
smaczne tooo ;)
Mniam 09.01.2014 09:05
A moja foremka leży i czeka :)
iziona 09.01.2014 07:48
Tylko pozazdrościć takiej foremki
Ola1984 09.01.2014 07:47
Super, muszę wreszcie zakupić formę do orzeszków :)
Magula 08.01.2014 21:47
Świetne i rewelacyjna foremka. Można wiedzieć gdzie taką kupiłąs?
Sroczka 08.01.2014 19:46
Fajne te ciasteczka, zjadłabym.
Stenka 08.01.2014 19:46
fajne cudeńka
Czyki 08.01.2014 18:47
Co za cudowne ciasteczka:)tylko skąd wziąć taką patelnię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak