Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mleko 3,2% 2 szkl
cukier kryształ 1,5 szkl
jajko 3 szt
powidła śliwkowe 4 łyżki
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 1 garść
orzechy włoskie 1 garść
szczypta soli
DODATKOWO:
powidła śliwkowe 1 słoik
gorzka czekolada 100 gram
masło 0,5 kostki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Wsypać porcjami mąkę na przemian z mlekiem, miksować. Dodać powidła, sodę i kakao miksując dalej ciasto. Wsypać posiekane orzechy i rodzynki do ciasta, zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć do ciasta, zamieszać łyżką.
Krok 1 - Piernik z powidłami foto
2
Blachę posmarować margaryną i obsypać bułka tartą. Przelać piernik do formy i piec ok 60 min w 180 stopniach C lub do suchego patyczka.
Krok 2 - Piernik z powidłami foto
3
Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na dwa placki i przełożyć powidłami. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polewą polać piernik.

Smacznego.
Krok 3 - Piernik z powidłami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 23.01.2014 20:10
wygląda wspaniale!
Mysiunia 08.01.2014 20:21
ależ ja uwielbiam taki piernik :) wygląda przepysznie :)
stokrotka 08.01.2014 19:37
smakowite ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak