Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg
cukier kryształ 1 szklanka
masło 20 dag
miód 2 łyżeczki
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masa
mleko 1 litr
cukier 0,5 szklanki
kasza manna 10 łyżek
masło 20 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Polewa:
gorzka czekolada 1 tabliczka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać prze sito i dodać masło. Wetrzeć palcami masło tak, żeby powstała konsystencja bułki tartej. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 1 - Stefanka foto
2
Zagotować mleko z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia się składników. Dodać kaszę manną, dokładnie zamieszać i gotować chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Pozostawić do ostudzenia.
Krok 2 - Stefanka foto
3
Ciasto podzielić na 3 części.
Cienko rozwałkować placek i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 min. Tak samo upiec pozostałe 2 placki.
Krok 3 - Stefanka foto
4
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem ciągle mieszając.
Ostudzone ciasto przełożyć masą i polać polewą czekoladową. Pozostawić ciasto na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Krok 4 - Stefanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 08.01.2014 19:40
uwielbiam takei smakowite ciacha
Aleksandra/Olcia 08.01.2014 19:40
ale pycha mniam
iziona 08.01.2014 18:08
Moja stefanka wygląda inaczej, ale ta też pewnie jest pyszna
Małgorzata106 08.01.2014 18:04
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak