Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos pomidorowy do pizzy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeże pomidory 4 kg
czosnek 1 główka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos pomidorowy do pizzy

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, zblenderowałam. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, świeżą bazylię pokroiłam na drobno.
Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam sól, odrobinę przeciśniętego czosnku i bazylii. Gotowałam na wolnym ogniu, żeby odparowała z niego woda. Co jakiś czas dodawałam przeciśnięty czosnek i bazylię. Drugiego dnia czynność powtórzyłam, aż sok otrzymał konsystencję przecieru pomidorowego. Doprawiłam do smaku. Gorący przełożyłam do małych słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 08.01.2014 12:24
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak