Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
mleko ciepłe 70 ml
drożdże 2 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 10 dag
cukier 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
masa makowa
mak 1 szkl
jajko 2 szt
miód naturalny 1/2 szkl
Skórka pomarańczowa kandyzowan 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 10 dag
rodzynki 3 łyżki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
kruszonka
mąka pszenna 1 szkl
masło 10 dag
cukier 10 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć na sicie i dwukrotnie przemielić w maszynce. Masło i miód roztopić, połączyć z makiem, dodać żółtka, bakalie, aromat, bułkę tartą. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć, przestudzić. Do zimnego maku delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka.
Krok 1 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
2
Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i żółtkiem. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki, zamieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, masło z jajkami, sól, cukier i wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 2 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą makową
Krok 3 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
4
Prostokąt z ciasta posmarowany masą makową zwinąć jak roladę.
Krok 4 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
5
Następnie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 5 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
6
Kruszonka. Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy włożyć do miski. Palcami ugniatać aż powstanie kruszonka.
Ślimaczki posmarować pozostałym białkiem, posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika.
Krok 6 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto
7
Piec około 15 minut w temp 180 stopni
Krok 7 - Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.03.2014 18:38
Bardzo apetyczne.
agnieszka214 30.01.2014 15:59
ładnie wygladaja do schrupania
paula99926 22.01.2014 22:38
że też po nocy oglądam takie pyszności...aż ślinka cieknie ;)
anusq18
anusq18 12.01.2014 11:35
są przepyszne
Ola1984 08.01.2014 10:28
Wyglądają przepysznie.
Mniam 08.01.2014 09:27
Przepyszne ślimaczki-drożdżóweczki. Chyba muszę takie zrobić, bo coś za mną słodkiego chodzi :)
migotka28 07.01.2014 23:03
lubię takie małe prząkąski
stokrotka 07.01.2014 22:42
lubię takie przysmaki!
patryska76 07.01.2014 21:51
Uwielbiam takie bułeczki! ;-)
Renata9 07.01.2014 21:49
smaczne ślimaczki
gosia56 07.01.2014 21:21
super slimaczki
Małgorzata9 07.01.2014 20:58
pyszne ślimaczki
mic 07.01.2014 20:40
pieknie ewygladaja
Adamorek 07.01.2014 20:27
świetne słodkości
gosia1988 07.01.2014 20:12
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak