Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki kajmakowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kwaśna 1 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 6 szt
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
spirytus 0,5 kieliszka
mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)
olej do smażenia
lukier
cukier puder 0,5 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
kajmak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki kajmakowe

Masło roztopić, na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia wymieszać. Do miski wyłożyć żółtka jaj, masło, dodać śmietanę i spirytus, dokładnie wymieszać. W mące zrobić wgłębienie, wlać wymieszane żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać nożem kwadraty. Na środku każdego kwadratu nakładać łyżkę masy kajmakowej, składać w rożek, dobrze zlepiać boki. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. LUKIER Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, dobrze utrzeć. Upieczone rożki oblać lukrem cytrynowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 08.01.2014 07:02
fajnie wyglądaja
idealme 07.01.2014 19:43
mniam pychotka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak