Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w cieście koperkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Miruna w cieście koperkowym to propozycja dania z ryby idealna na co dzień, jak i też na bardziej uroczyste okazje, np. wigilijną kolację.

Składniki:

Ciasto:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 8 łyżek
mleko 3/4 szklanki
posiekany koperek 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia

Dodatkowo:

filet z miruny 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w cieście koperkowym

Kroki postępowania

1
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wbić jajka, dodać mąkę, koperek i przyprawy i blenderem zmiksować ciasto. Powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Krok 1 - Miruna w cieście koperkowym foto
2

Filety umyć, przekroić na pół (można na mniejsze kawałki), oprószyć solą i pieprzem.

Krok 2 - Miruna w cieście koperkowym foto
3
Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtaczać w mące a potem zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Krok 3 - Miruna w cieście koperkowym foto
4
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na gorąco.
Krok 4 - Miruna w cieście koperkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.01.2014 16:54
Smaczna ryba.
Mira85 07.01.2014 16:34
fajne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak