Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z różą

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 30% 2 łyżki
mąka wrocławska 3 i 3/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanka
margaryna do pieczenia 120 gram
miód naturalny 3 łyżki
cynamon 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masa
mleko 3,2% 1/2 litra
margaryna albo maslo 250 gram
cukier kryształ 1/2 szklanki
dekoracja
kakao 1 łyżka
mleko 3,2% 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
margaryna 1 łyżka
orzechy włoskie 3 łyżki
polewa czekoladowa 1 opakowanie
konfitura 1/2 szklanki
kaszka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z różą

Kroki postępowania

1
Ciasto przygotowanie: Margarynę rozpuszczam w małym rondelku, dodaję cukier i miód. Po rozpuszczeniu studzę. Mąkę przesiewam, dodaję cynamon, sodę rozpuszczoną margarynę, żółtka, śmietanę i całość zagniatam ręką. Ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na dwie godziny. Ciasto dzielę na 4 części równe. Kajdą cześć wałkuje na cienkie placki, wielkości foremki tortownica średnica 25 cm. Formę smaruję tłuszczem i piekę osobno każdy blat w temperaturze 180 stopni termoobieg około 8 minut. Krem: Do garnka wlewam mleko, zagotowuję i dodaję kaszkę z cukrem. Mieszam i uważam żeby się nie przypaliła. Kaszkę odstawiam do ostygnięcia. Palmę ucieram, i dodaję stopniowo ostudzoną kaszkę. Zimne blaty przekładam kremem z kaszki.
Krok 1 - Miodownik z różą foto
2
Pierwszy blat smaruje dodatkowo konfiturą z czarnej porzeczki. Róże z cukru pudru: Cukier puder łącze z masłem, i ugniatam ręką na masę plastyczną. Cukier dosypuje w zależności od faktury masy. Rozwałkowuje masę na cienki placek i wycinam kieliszkiem koła. Następnie formuje róże dokładając płatek do płatka. Wycinam listki nożem. Polewę mleczną wkładam do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczam. Polewa czekoladowa ciemna: Do rondelka wlewam mleko, dodaję palmę, wsypuję kakao i na wolnym ogniu podgrzewam. Polewa nie może się zagotować. Cały czas mieszam.
Krok 2 - Miodownik z różą foto
3
Miodownik rozsmarowuję mleczna polewą. Następnie robię dekoracje z polewy ciemnej, esy floresy. Układam na środku róże i dodaję orzeszki włoskie.
Krok 3 - Miodownik z różą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 27.02.2014 05:29
piękne ciacho
Kolorowa 07.01.2014 18:50
Mniam mniam ;)
Olga_SK 07.01.2014 14:10
Boskie ciacho!!! :)
Barbara13 07.01.2014 13:43
Piękny i pyszny placuś :)
Janina 07.01.2014 12:24
Ale pyszne cudo, mniam;)
msmors 07.01.2014 12:23
pyszne ciasto, eleganckie wykonanie
Megg 07.01.2014 12:12
wyśmienity torcik
adelajda 07.01.2014 12:07
ale cudeńko wyczarowałaś !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak