Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z makiem i gruszkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
żółtko jajek 2 sztuka
masło lub margaryna 140 gram
cukier wanilinowy 1 toerbka
cukier puder 60 gram
mak 200 gram
gruszki 4 sztuka
Biszkopty 100 gram
sok z cytryny 4 łyżki
mleko 2% 200 ml
cukier drobny 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z makiem i gruszkami

1. Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
2. Mielimy mak.
3. Zagotowujemy mleko z cukrem i dodajemy mak. Masę gotujemy dłuższą chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.
4.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu nie zciemnieją podczas pieczenia)
5.Masę makową łączymy z drobno pokruszonymi biszkoptami i ubitym na sztywno białkiem.
6. Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tarty lub tortownicy, przekładamy masę makową i układamy gęsto gruszki.
Pieczemy w temperaturze 160 C około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 07.01.2014 09:15
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak