Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort żurawinowy

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek ( rozmiar M) 5
cukru 1/3 szk
cukru waniliowego 16 g
mąki tortowej + 1 płaska 4 łyżki
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
soli 1 szczypta
garść suszonej żurawiny
Krem:
serka waniliowego z 650 g
kawałkami wanilii
gorącej przegotowanej wody 300 ml
cukru 2 łyżki
DODATKOWO:
dekoracja
żurawina
dżem truskawkowy 350 ml
herbata 3/4 (żurawinowa)
śmietana 30% 330 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort żurawinowy

Kroki postępowania

1
Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu. Biszkopt żurawinowy : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Krok 1 - Tort żurawinowy foto
2
Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać. Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Tort żurawinowy foto
3
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt. Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego.
Krok 3 - Tort żurawinowy foto
4
Krem : Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach. Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać. Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować.
Krok 4 - Tort żurawinowy foto
5
Przełożenie : Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą
Krok 5 - Tort żurawinowy foto
6
i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ).
Krok 6 - Tort żurawinowy foto
7
Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu. Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem. Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Krok 7 - Tort żurawinowy foto
8
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Krok 8 - Tort żurawinowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia15 10.10.2014 13:43
muszę zrobić,bo wygląda pysznie
Ada-Gaba 09.09.2014 21:49
znakomity tort na 5
cukiereczek 10.01.2014 17:38
coś pysznego
malaczarna23 07.01.2014 19:06
rewelacyjny torcik
Małgorzata9 06.01.2014 21:35
wygląda smakowicie
Romanowka 06.01.2014 21:32
Fantastycznie podany i w smaku musi być rewelacyjny!
tessinka 06.01.2014 21:21
pyszności mniam
Pani Domu 06.01.2014 20:55
piękny tort
gosia56 06.01.2014 20:28
super połączenie
norweska20 06.01.2014 20:23
o takim smaku jeszcze nie jadłam tortu...wygląda rewelacyjnie
Agata3 06.01.2014 20:11
idealny smak:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak