Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie mięso rozdrabniamy łopatką.
Dodajemy przyprawy i smażymy aż mięso straci surowość.
Doprawiamy do smaku.
Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto na paszteciki.
Mleko delikatnie podgrzewamy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i podgrzanym mlekiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6x8 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta układamy po łyżce farszu, zwijamy w rulony, układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!