Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 g
mąka 400 g
mleko 0,25 l
cukier 100 g
olej 0,08 l
jajko 2 szt
marmolada 400 g
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.

W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 28.10.2011 10:58
mniam
czekoladka_m 27.08.2011 09:49
są pyszne!!!
ZEWA 27.04.2011 16:48
robię podobnie
Koper 01.10.2010 10:00
takie jak w dzieciństwie się jadło :)
buksiak12 12.09.2010 17:53
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:53
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:53
pyszności
Dorota71 12.09.2010 17:34
super
Dorota71 12.09.2010 17:34
super
Emilia22 12.09.2010 17:18
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:18
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:18
ciekawy przepis
Natalia/tubisiek 11.09.2010 08:48
fajne te rogaliki :)
gusia1000 10.09.2010 16:25
Świetne rogale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak