Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

plastry karkówki ( po 150 g ) 3
Farsz:
pieczarek 250 g
czerwone cebule 2
garście świeżego szpinaku 2
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
DODATKOWO:
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
mąka do obtaczania
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 3
lub gorącej wody
kucharek w płynie do smaku
mąki 1 łyżka
miodu 1 łyżka
bulion 600 ml
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem

Kroki postępowania

1
Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Potem na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać. Wrzucić pokrojone składniki i smażyć kilka minut. Dodać posiekany szpinak i przyprawy do smaku. Gotowy farsz wymieszać z bułką tartą i przestudzić.
Krok 1 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto
2
Plastry karkówki ( u mnie 4 bo jeden będzie bez farszu ) umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej. Oprószyć przyprawą do mięsa duszonego i odłożyć. Na 3 plastry karkówki rozłożyć nadzienie,
Krok 2 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto
3
zawinąć rolady i zawiązać je nićmi wędliniarskimi.
Krok 3 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto
4
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, rolady obtoczyć w mące i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na lekko brązowo, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, dodać miód i jeszcze chwilę smażyć.
Krok 4 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto
5
Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy i dusić rolady do miękkości. Wyjąć je na talerz gdy będą miękkie. Na koniec w razie konieczności doprawić i zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody ( sos można przecedzić przez sitko ) i włożyć rolady z powrotem do sosu.
Krok 5 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto
6
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Krok 6 - Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 06.01.2014 21:54
Palce lizać!
Karolcia12 05.01.2014 22:22
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak