Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka eska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Półtorej szklanki mąki pszennej
Pól szklanki maki ziemniaczanej
6 jaj
szklanka cukru
stopiona kostka masła
cukier waniliowa
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka skórki otartej z cytryny
olejek migdałowy kilka kroplek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka eska

Jaja wymieszać z cukrem i ubijać na parze, aż masa podwoi objętość. Studzić, dodawać oba rodzaje maki i proszek, wymieszać.
Nadal mieszając, dodawać stopniowo masło cukier waniliowy olejek i skórkę z cytryny.
2/3 ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką , a resztę wymieszać z kakao.
Następnie ciemne ciasto wylać na jasne, delikatnie przegarniając żeby tworzyły się esy floresy.
Piec 45 min. temperaturze 170 stopni C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak