Babka eska

Babka eska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Półtorej szklanki mąki pszennej

  • Pól szklanki maki ziemniaczanej

  • 6 jaj

  • szklanka cukru

  • stopiona kostka masła

  • cukier waniliowa

  • 2 łyżeczki kakao

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • olejek migdałowy

    kilka kroplek
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja wymieszać z cukrem i ubijać na parze, aż masa podwoi objętość. Studzić, dodawać oba rodzaje maki i proszek, wymieszać.
Nadal mieszając, dodawać stopniowo masło cukier waniliowy olejek i skórkę z cytryny.
2/3 ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką , a resztę wymieszać z kakao.
Następnie ciemne ciasto wylać na jasne, delikatnie przegarniając żeby tworzyły się esy floresy.
Piec 45 min. temperaturze 170 stopni C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat