Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami i masą grysikową

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
miodu płynnego naturalnego 4 łyżki
masła 3/4 kostki
jajko 2
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
śmietany 12% 3 łyżki
mąki pszennej typ 500 4 szk
trzcinowego cukru pudru 1 szk
kaszy manny błyskawicznej 9 łyżek
mleka 3,2% 750 ml
trzcinowego cukru pudru
masła 250 g
DODATKOWO:
orzechów włoskich 150 g
płynnego miodu 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami i masą grysikową

Kroki postępowania

1

Ciasto: Miód, jajka, śmietanę i cukier zmiksuj. Mąkę, sodę wymieszaj, zetrzyj do niej masło, wymieszaj za pomocą miksera. Do mąki z masłem wlej mieszankę płynną i połącz składniki. Potem wyłóż na blat i zagnieć ciasto, podziel na trzy części i rozwałkuj najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki (21 x 28 cm). Dwa placki upiecz osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnię wrzuć orzechy, chwilę je podgrzewaj, dodaj miód i dalej chwilę podgrzewaj, aż miód oblepi orzechy. Potem wyłóż je na trzeci placek i wstaw blaszkę także na 15 minut do piekarnika. Upieczone placki wystudzić.

Krok 1 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
2

Masa: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder trzcinowy i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę.

Krok 2 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
3

Przełożenie: Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając. Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć.

Krok 3 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto
4
Ciasto odstawić w chłodne miejsce aby placki zmiękły. Miodownik najlepszy jest na trzeci dzień.
Krok 4 - Miodownik z orzechami i masą grysikową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewemama28 23.09.2022 20:45
Nie pisze ile cukru do kremu.
jagoda5913 12.05.2016 10:48
super ciasto
Katarzyna34 06.01.2014 14:18
smakowicie wygląda
iziona 06.01.2014 11:31
Wspaniały u mnie zawsze jest w okresie świątecznym na stole bo wprost go uwielbiam
Monika58 06.01.2014 11:21
najlepszy z masą grysikową
Ola1984 06.01.2014 11:08
Prezentuje się fantastycznie :) Skusiłabym się na kawałek takiego ciacha.
KasiaK90 06.01.2014 09:15
uwielbiam taki miodownik
gibli 05.01.2014 23:20
pyszności:)
Cynamonka 05.01.2014 21:50
przepyszne ciasto
Pyszota 05.01.2014 21:39
super ciacho
Katarzyna/kate1980 05.01.2014 21:31
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak