Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane rodzynki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier drobny 1 szklanka
szczypta soli
jajko 8 sztuk
margaryna 80 g
gorzka czekolada 3,5 tabliczki
mleczna czekolada 1 tabliczka
śmietana 30% 500 ml
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
rodzynki 400 g
rum 1 szklanka
napar z herbaty

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane rodzynki

Kroki postępowania

1
Rodzynki namoczyć w rumie i zostawić w zamkniętym pojemniku na całą dobę.

W kąpieli wodnej utrzeć żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Można to robić mikserem. Teraz wyjmujemy miskę z kąpieli i dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy łyżką w międzyczasie dodając wodę, gdy masa będzie za sztywna. Białka ubić z dodatkiem soli. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Spód blachy o wymiarach 25 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (bez termoobiegu) przez 35 min.
Krok 1 - Pijane rodzynki foto
2
MASA PIERWSZA:

- 80 g margaryny do pieczenia

- 3 tabliczki gorzkiej czekolady ( 100 g tabliczka)

- 500 ml śmietany 30%

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka cukru wanilinowego

Masa pierwsza: Czekoladę rozpuścić razem z margaryną w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z kąpieli i dodając śmietanę szybko mieszamy. Dodać cukier i mieszać tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna ubić mikserem tak, aby stała się puszysta.
Krok 2 - Pijane rodzynki foto
3
MASA DRUGA:

- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 tabliczka mlecznej czekolady


Biszkopt przekroić na pół. Dół nasączyć herbatą i równo rozsmarować na nim pierwszą masę. Przykryć drugą połową biszkoptu i ściągnąć z niego wierzchnią „skórkę”.

Masa druga: Rodzynki odsączyć z rumu (np. na sitku). Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta.
Krok 3 - Pijane rodzynki foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Pijane rodzynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.03.2016 13:13
ciekawe ciasto
Ela15 03.03.2015 09:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak