Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki - najlepsze :)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
cukier puder 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta
żółtko jajek 3 szt
śmietana gęsta 3 łyżki
masło lub margaryna 1 łyżka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki - najlepsze :)

Mąkę przesiewamy z proszkiem, robimy kopczyk. Do środka dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy, następnie kroimy na pasy ok 2.5 - 3 cm szerokości i ok 10 cm długości.
Pośrodku każdego paska ostrym nożem nacinamy ok 3 cm i jeden koniec przewijamy przez ten otwór.
Smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu dosłownie chwilkę z każdej strony.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Robiłam te faworki chyba ze 100 razy i nie zdarzyło się żeby nie wyszły.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak