Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowo - pszenny

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki razowej typ 2000 150 g
mąki pszennej typ 650 300 g
drożdży instant ( 8 g ) 1 op
i kminkiem
soli 1 łyżeczka
cukru (płaska) 1 łyżka
letniej wody 300 ml
olej rzepakowy 1/4 szk
Przyprawa do chleba 1,5 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowo - pszenny

Kroki postępowania

1
Obie mąki, cukier, sól i drożdże wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką, potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, włożyć do miski i zostawić do podrośnięcia.
Krok 1 - Chleb razowo - pszenny foto
2
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i ułożyć w keksowej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, można zrobić wzorki i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb razowo - pszenny foto
3
Gdy podwoi swoją objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Krok 3 - Chleb razowo - pszenny foto
4
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb razowo - pszenny foto
5
Smacznego
Krok 5 - Chleb razowo - pszenny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 05.01.2014 13:41
super sa domowe chleby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak