Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo kruche orzechowe ciasteczka z cukrem pudrem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 300 g
masło 200 g
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 50 g
śmietana gęsta 1 łyżka
orzechy laskowe 50 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo kruche orzechowe ciasteczka z cukrem pudrem

Mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy ją dokładnie ze zmielonymi orzechami laskowymi i cukrem pudrem.
Następnie dodajemy miękkie masło i siekamy nożem, żeby masło było wielkości grochu
Dodajemy 3 żółtka i śmietanę.
Szybko zarabiamy ciasto.
Następnie schładzamy je w lodówce około godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy w temp 170 st C ok 15 minut( ja sprawdzam patyczkiem)
Po upieczeniu i wystudzeniu grubo posypujemy cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.01.2014 17:49
Pyszne do schrupania. Dodatek orzechów znacznie poprawiają smak.
ssylwiaa 05.01.2014 00:55
słodkie pyszności ;)
Justynka958 04.01.2014 21:34
przepyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak