Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w żurawinie i jabłkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5
cebula 2
piersi z kaczki 2
udka kurczaka 4
skrzydła 4
majeranek 3 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
ocet winny 2 łyżki
sól 3 szczypty
sok z cytryny 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 3 ziarenka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w żurawinie i jabłkach

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w piórka. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy suszoną żurawinę. Na wierzch wykładamy mięso. Nacieramy je octem, oliwą, solę , majerankiem i czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko zamykamy szczelnie w szklanym naczyniu i wkładamy na całą noc do lodówki. Gdy rano wyjmiemy mięsko to wtedy obsmażamy je skórka do dołu bez użycia już dodatkowego tłuszczu. Obsmażamy na złoto i ponownie wkładamy do naczynia. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w temp.160 stopni. Możemy podlać od czasu do czasu bulionem lub tylko wodą. Na 30 minut przed wyjęciem możemy odsłonić naczynie aby skórka była chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 05.01.2014 13:21
pieknie sie upiekla!
Katarzyna54 04.01.2014 17:58
fajny przepis, do wypróbowania
treonina 04.01.2014 17:49
nie mogę jeść kaczki ale danie wygląda wspaniale
Magula 04.01.2014 17:49
mniam zjadłabym takie danie
Marlenka.S 04.01.2014 17:45
muszę wypróbować przepis
2milutka 04.01.2014 17:37
apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak