Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka Czekoladowa Karuzela

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA ZACZYN
mąka pszenna 35g typ 650
mleko 25 ml
drożdże 1 g swieże
Na water roux:
mąka 15 g
woda 70 ml
Na ciasto:
Zaczyn:
water roux
mąka 250 g typ 650 lub manitoba
mleko 100 ml
drożdże 6 g swieże
żółtko jajek 1 szt
cukier 70 g
sól szczypta
Na czekoladowe wnętrze:
mąka 20 g typ 650
białko 1 szt
cukier 50 g
kakao 20 g gorzkie
czekolada gorzka 15 g
masło lub margaryna 10 g
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka Czekoladowa Karuzela

Kroki postępowania

1
Wieczorem w przed dzień robienia drożdżówki wymieszać składniki na zaczyn ( patrz składniki), zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 h, a następnie wstawić na noc do lodówki (przykryć folią aluminiową);
Następnego dnia od razu wyjąć by doprowadzić temperaturę zaczynu do temperatury pokojowej;
Krok 1 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
2
Zrobić czekoladową część ciasta: do rondelka wsypać kakao, wodę,cukier, szczypte soli- zagotować; Zdjąć z ognia;
W miseczce wymieszać widelcem białko z mąką aż uzyska się konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać do kakaowej masy, wymieszać i postawić spowrotem na ogniu, mieszać aż do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta ptysiowego; Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę, mieszać aż do idealnego połączenia się, odstawić do lodówki;
Krok 2 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
3
Zrobić water roux - mąkę wymieszać z dorobiną wody, lekko podgrzać, dolewając resztę wody, w takiej formie podgrzewać aż do uzyskania temperatury 65 stopni; Odstawić do wystygnięcia;

Rady/uwagi: water roux to lekko zaparzona mąka,dodając ją do ciasta drożdzowego pozwala ciastu bez użycia tłuszczy dłużej być swieżym.
Oczywiście jeśli nie ma takiej potrzeby i drożdżówka zniknie w mgnieniu oka, można ominąć ten punkt;
Krok 3 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
4
Zrobić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku; do pojemnego naczynia wsypać mąkę, cukier, zółtko, sól, zaczyn zrobiony poprzedniego wieczoru, drożdże z mlekiem oraz water roux;
Wyrabiać dosyć długo ( mi zeszło ręcznie około 30 minut)aż ciasto będzie jednolite, gładkie, lśniące i elastyczne; Gdyby zbyt kleiło się podsypać odrobiną mąki, ale starać się jak najmniej;
Krok 4 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
5
Naczynie posmarować tłusczem ( np. olejem),z wyrobionego ciasta utworzyć kulę i przykrywając folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Krok 5 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
6
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ba blat obsypany mąką, rozwałkować, na środku rozsmarować cienko (1-3 mm) czekoladową masę odstawioną wcześniej do wystygnięcia; Boki złożyć do środka;
Krok 6 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
7
Następnie przekręcić ciasto o 90 stopni i rozwałkować wzdłuż lini łączącej konce złożonego ciasta. Rozwałkowane boki ponownie złożyć do środka, a ciasto wstawić na 15 minut do lodówki;
Składanie, rozwałkowywanie, lodówka powtórzyć jeszcze 2 razy ( praktycznie tak jakby się robiło ciasto francuskie);
Krok 7 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
8
Za trzecim rozwałkowaniem, ciasta nie składać już, tylko zwinąć w rulonik; Przeciąć wzdłuż środek,ale nie do końca, zostawić końce w całości;
Krok 8 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
9
Przecięty rulonik ciasta przekręcić wokół własnej osi;
Krok 9 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
10
Wstawić do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na zdjeciu juz wyrosniete);
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na jego dnie ułożyć foremke z wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia; Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 -45 minut ( do suchego patyczka); W trakcie pieczenia sprawdzić czy wierzch sie zbyt nie przyrumienił, gdyby tak było przykryć kawałkiem foli aluminiowej;
Krok 10 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto
11
Po upieczeniu studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem, smacznego!
Krok 11 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 06.02.2017 18:49
piękna i pyszna
misia123410 08.11.2015 11:33
dobry wypiek
Anna133 25.10.2014 16:31
genialne !!!!
dwa pokoje z kuchnią 23.10.2014 09:48
spróbuję swoich sił z tym przepisem ! Jak uczyć się to tylko od najlepszych :)
Kejti 09.03.2014 09:01
Wygląda bardzo apetycznie,chętnie skosztuję :-)
slonko888 07.03.2014 10:54
bardzo apetyczna
AZgotuj 05.03.2014 09:28
takiej jeszcze nie jadłam:)
ZEWA 26.02.2014 09:55
Ale piękna Ci wyszła, super :)
Monika78 23.02.2014 20:17
super, prezentuje się wspaniale i nie jest takie trudne:)
IZABELA29 20.02.2014 08:36
świetny wypiek
DorotaZ 16.02.2014 19:54
Rewelacja:)
Patriszja
Patriszja 13.02.2014 12:05
Takie bułeczki uwielbiam szczególnie z zimnym mlekiem :)
gibli 11.02.2014 21:51
super wygląda:)
rjustysia 10.02.2014 11:25
świetnie wygląda ten wzorek!
sylwunia
sylwunia 08.02.2014 20:29
wygląda bajecznie
Renataj 02.02.2014 12:15
Bardzo apetyczny przepis.
as28 28.01.2014 12:37
mniam mniam
danusia19671 26.01.2014 16:47
Wygląda rewelacyjnie
Ola1984 26.01.2014 09:32
Drożdżówka wygląda przepysznie :)
usmiech 23.01.2014 11:07
ładnie wygląda
EmciaPichci 18.01.2014 09:49
super wyszła :)
Aleksandra/Olcia 17.01.2014 21:23
genialnie pokazane
migotka28 16.01.2014 22:41
super wygląda w przekroju
Aannkaa82 14.01.2014 19:50
Wygląda rewelacyjnie, nawet ja bym sie skusiła chociaż nie przepadam za czekoladą itp.
caralajna 12.01.2014 17:02
ale ładnie wyszła, cudeńko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak