Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w jabłkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś gęsi
cebula
jabłka 2
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
ostra papryczka habanero 2 szczypty
sól i pieprz
rosół 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w jabłkach

Kroki postępowania

1
Piersi należy przekroić , umyć, skórę naciąć w kratkę a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i oliwą.
Krok 1 - Gęś w jabłkach foto
2
Dwa jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, myjemy i siekamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rosołem.
Krok 2 - Gęś w jabłkach foto
3
Rozgrzewamy patelnię , ale bez tłuszczu i wkładamy obydwie piersi. Skóra z gęsi jest tak tłusta,że nie potrzeba nam już żadnego tłuszczu. Smażymy około5 min z obu stron. Nie przestraszcie się jeśli na patelni pojawi się sporo tłuszczu- to dobrze tzn. że tłuszcz się wytopił a skórka się podsmażyła.
Krok 3 - Gęś w jabłkach foto
4
Podsmażone piersi wykładamy do naczynia żaroodpornego, tłuszczyk również z patelni wlewamy do jabłek i przykrywamy. Pieczemy w 200 stopniach około1-1,5 godziny w zależności od wielkości piersi. Na 10 minut przed wyjęciem możemy zdjąć pokrywę aby skórka nieco bardziej się zrumieniła.
Krok 4 - Gęś w jabłkach foto
5
Pierś kroimy po upieczeniu w plastry. Podajemy z ziemniaczkami i surówka lub kaszą.
Krok 5 - Gęś w jabłkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak