Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 łyżki
jajko 6 sztuk
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą czekoladową

Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
Masa:
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru
Pianka:
- 1/2 l śmietany 30%
- 2 op. Śmietan fiksu
- 10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 C.
Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.03.2014 11:11
to musi być dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak