Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane filety
- 4 filety z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 250 g żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny
- sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Włożyć do niego oczyszczone filety z kurczaka.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką. Doprawić solą i pieprzem a następnie dodać do warzyw.
Sosem warzywnym zalać filety. Piec je przez 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Na 10 min przed końcem pieczenia posypać posiekanym szczypiorkiem i startym serem.