Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w pierzynce z podgrzybków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula
masło 1 łyżka
podgrzybki 8
sól i pieprz
natka pietruszki
śmietana 1 łyżka
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
chili 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w pierzynce z podgrzybków

1 szklankę kaszy gryczanej wsypujemy do gotującej się wody. Gotujemy a potem parujemy. Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy rozgnieciony czosnek a następnie posiekaną cebulkę. Podsmażamy. Dodajemy posoloną i pokrojoną w paski lub kostkę karkówkę. Dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Podgrzybki należy oczyścić, pokroić i wrzucić na patelnię. Wszystko dusimy pod przykryciem. Gdy pojawi się sos, mąkę mieszamy ze śmietanką i zagęszczamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos podajemy z kasza gryczaną lekko przyrumienioną na patelni. Do tego dania polecam sałatę ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 03.01.2014 23:13
Świetne jedzonko.
mic 03.01.2014 22:52
Ja bym skusił sie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak