Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ajerkoniakowo-bananowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaj 6
cukru pudru (250ml szklanka - ja dodaje 3/4 szkl), 1 szklanka
mąki pszennej 3/4 szklanki
kakao (1/4 szklanki), 3 lyzki
cukru waniliowego 2 lyzeczki
proszku do pieczenia 1 lyzeczka
szczypta soli
cukru 2 lyzki
soku z cytryny 1 lyzeczka
tluszcz i maka do przygotowania formy
dżem śliwkowy 150 g
woda ciepła 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ajerkoniakowo-bananowy

Oddzielic zóltka od bialek. Ubic bialka z odrobina soli na sztywno, nastepnie dodac cukry i dalej ubijac. Dodac zóltka i aromat, delikatnie ale dokladnie wymieszac, najlepiej drewniana lyzka. Make przesiac z proszkiem, dokladnie wymieszac z kakao i dodawac do jajek stopniowo, caly czas mieszajac. Forme do pieczenia natluscic i posypac maka (tortownica o srednicy 26cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200) i pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygniecia, przewracamy forme z biszkoptem \'\'do gory nogami\'\' i ostroznie wyjmujemy placek. Robimy poncz - wode lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy dok z cytryny (mozna dodac 1-2 lyzki wódki). Biszkopt kroimy wszerz na pol, tak aby powstaly dwa placki jednakowej wielkosci i nasaczamy równomiernie za pomoca lyzki, przygotowanym ponczem. Mase ajerkoniakowa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i dzielimy na pól. Banany kroimy w ok 0,5cm(lub troszke wieksze) krazki i skrapiamy dokladnie sokiem z cytryny. Dzem lekko podgrzewamy (jezeli sa problemy z rozsmarowaniem) i smarujemy nim pierwszy, spodni placek. Na dzem ukladamy banany, ktore smarujemy warstwa masy ajerkoniakowej ( nie dotykajac do brzegu, tak ok 1 cm od brzegu). Przykrywamy drugim biszkoptem (gladka czescia na wierzch), smarujemy cienka warstwa masy, ukladamy pozostale banany i dekorujemy pozostala masa (uzylam zestawu do dekoracji tortów). Schladzamy w lodówce i przechowujemy w chlodnym, ciemnym miejscu. Jako poncz, mozna dodac syrop z brzoskwin lub ananasa z puszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 10.06.2013 22:31
Pyszny przepis :)
czekoladka_m 08.03.2012 12:37
Z bananami nigdy nie łączyłam ajerkoniaku, ale pomysł super!! Na pewno zrobię chłopakom:)
Adamorek 10.01.2012 12:37
ładny
eli_555 12.11.2011 23:30
pycha torcik
ewaa 11.11.2011 17:43
wygląda bosko :)
Ewa104 06.09.2011 11:18
Świetny i wizualnie i smakowo.Bardzo lubię ciacha z bananami.
caroline1983 25.08.2011 21:30
takie połączenie składników to musi byc super
Motorek 20.07.2011 22:09
smaczny
wiola28a 15.06.2011 09:46
super
agnieszka189 01.03.2011 08:36
bardzo smakowity
katarzynka455 20.11.2010 11:32
super
SmacznaPyza 11.10.2010 13:28
cudeńko!
wedith1 08.10.2010 08:42
Jejku! Boski!
justyna111 12.09.2010 15:40
wypróbuję
Lidia11 12.09.2010 14:51
super masz talent wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak