Torcik ajerkoniakowo-bananowy

Torcik ajerkoniakowo-bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaj

    6
  • cukru pudru (250ml szklanka - ja dodaje 3/4 szkl),

    1 szklanka
  • mąki pszennej

    3/4 szklanki
  • kakao (1/4 szklanki),

    3 lyzki
  • cukru waniliowego

    2 lyzeczki
  • proszku do pieczenia

    1 lyzeczka
  • szczypta soli

  • cukru

    2 lyzki
  • soku z cytryny

    1 lyzeczka
  • tluszcz i maka do przygotowania formy

  • dżem śliwkowy

    150 g
  • woda ciepła

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielic zóltka od bialek. Ubic bialka z odrobina soli na sztywno, nastepnie dodac cukry i dalej ubijac. Dodac zóltka i aromat, delikatnie ale dokladnie wymieszac, najlepiej drewniana lyzka. Make przesiac z proszkiem, dokladnie wymieszac z kakao i dodawac do jajek stopniowo, caly czas mieszajac. Forme do pieczenia natluscic i posypac maka (tortownica o srednicy 26cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200) i pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygniecia, przewracamy forme z biszkoptem \'\'do gory nogami\'\' i ostroznie wyjmujemy placek. Robimy poncz - wode lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy dok z cytryny (mozna dodac 1-2 lyzki wódki). Biszkopt kroimy wszerz na pol, tak aby powstaly dwa placki jednakowej wielkosci i nasaczamy równomiernie za pomoca lyzki, przygotowanym ponczem. Mase ajerkoniakowa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i dzielimy na pól. Banany kroimy w ok 0,5cm(lub troszke wieksze) krazki i skrapiamy dokladnie sokiem z cytryny. Dzem lekko podgrzewamy (jezeli sa problemy z rozsmarowaniem) i smarujemy nim pierwszy, spodni placek. Na dzem ukladamy banany, ktore smarujemy warstwa masy ajerkoniakowej ( nie dotykajac do brzegu, tak ok 1 cm od brzegu). Przykrywamy drugim biszkoptem (gladka czescia na wierzch), smarujemy cienka warstwa masy, ukladamy pozostale banany i dekorujemy pozostala masa (uzylam zestawu do dekoracji tortów). Schladzamy w lodówce i przechowujemy w chlodnym, ciemnym miejscu. Jako poncz, mozna dodac syrop z brzoskwin lub ananasa z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

10.06.2013 22:31
Pyszny przepis :)

czekoladka_m

08.03.2012 12:37
Z bananami nigdy nie łączyłam ajerkoniaku, ale pomysł super!! Na pewno zrobię chłopakom:)

Adamorek

10.01.2012 12:37
ładny

eli_555

12.11.2011 23:30
pycha torcik

ewaa

11.11.2011 17:43
wygląda bosko :)

Ewa104

06.09.2011 11:18
Świetny i wizualnie i smakowo.Bardzo lubię ciacha z bananami.

caroline1983

25.08.2011 21:30
takie połączenie składników to musi byc super

Motorek

20.07.2011 22:09
smaczny

wiola28a

15.06.2011 09:46
super

agnieszka189

01.03.2011 08:36
bardzo smakowity

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat