Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka pszenna 53 dag
cukier 3 łyżki
margaryna 25 dag
drożdże 4 dag
jajko 2
śmietana 18 proc 3 łyżki
Na masę makową:
gotowa masa makowa
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Następnie dzielimy na trzy równe części. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 50 minut. W tym czasie robimy masę makową- do gotowej masy dodajemy żółtka oraz pianę z białek. Mieszamy.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Na blachę posmarowaną tłuszczem wykładamy część ciasta, następnie smarujemy częścią dżemu , potem warstwa maku.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Nastepnie ciasto, znowu dżem i mak. I ostatni kawałek ciasta, który nakłuwamy widelcem. Wkładamy do ciepłego piekarnika na ok. 60 minut do temp. 180.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 11.08.2016 09:58
mniam pysznosci
ppaulina 27.05.2014 20:40
pyszny :))
Dorian 25.02.2014 20:31
pyszny makowiec
norweska20 20.02.2014 00:09
bardzo lubię
Aannkaa82 17.02.2014 21:18
Pyszne ciacho :)
ben-ka 12.02.2014 12:04
Jak ja lubię takie ciasto!
Seba 11.02.2014 09:17
smaczne ciasto
Motorek 04.02.2014 12:38
pyszne ciasto
romanrafal
romanrafal 25.01.2014 19:10
pyszny makowiec
fotoviderek 04.01.2014 09:48
Uwielbiam wszystko z makiem :)
Izabela77 03.01.2014 20:05
pyszny makowiec;)
mysza75 03.01.2014 15:51
uwielbiam makowiec :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak