Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mule 20 szt około
cebula 1 średnia
natka pietruszki 3 łyżki drobno posiekanej
czosnek 1 ząbek
ser pleśniowy niebieski 50 g
grzyby leśne 150 g mrożone
porto 1 kieliszek
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto

Kroki postępowania

1
Mule oczyścić, przelać wrzącą wodą aby się otworzyły. Następnie muszle podzielić na pół, na blaszce ułożyć połówki muszli z mięsem.
Krok 1 - Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto foto
2
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć delikatnie cebulkę i czosnek pokrojone w drobną kostkę, delikatnie posolić (dosłownie odrobinę bo ser już jest słony, a nie chcemy przesolić), popieprzyć. Następnie zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie i dodać 2 łyżki natki pietruszki, wymieszać i nałożyć po trochę to każdej muszelki. Na wierzch położyć po kawałku sera pleśniowego blue.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 min.
Krok 2 - Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto foto
3
Użyliśmy swoich grzybów leśnych, przed zamrożeniem były delikatnie zagotowane.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażać na niej przez około 5 minut odmrożone grzyby, posolić i popieprzyć. Dodać łyżeczkę masła, jak się rozpuści dodać łyżkę natki pietruszki i zalać porto. Podsmażać jeszcze przez 2 minuty i zdjąć z ognia.
Krok 3 - Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto foto
4
Gotowe mule ułożyć na podsmażonych grzybach.
Krok 4 - Mule zapiekane pod serem pleśniowym blue położone na grzybach z porto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.01.2014 08:08
z chęcią bym zjadła
Romanowka 04.01.2014 17:18
smakowite!
Izabela77 03.01.2014 20:06
ale pychota;)
MagdaXXX 03.01.2014 13:33
mniam pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak