Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek kokosowy z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
cukier 2/3 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
wiórka kokosowe 20 dag
mleko 2 szkl
masło 1/2 kostki
cukier puder 2 łyżki
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: placek kokosowy z galaretką

Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką.Udekorować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 03.01.2014 12:01
wygląda bardzo smacznie
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 11:17
Ciekawy przepis
dodi 03.01.2014 10:27
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak