Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia kresowa DeLux

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 g
miód 300-400 ml
czekolada gorzka 100 g
orzeszki ziemne 150 g
migdały 100 g płatki
orzechy laskowe 100 g
orzechy włoskie 200 g
Morela 200 g suszona
figi 150 g suszone
daktyle 150 g
rodzynki 100 g
pszenica obłuskana g

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia kresowa DeLux

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie i laskowe zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia. Odcedzić, obrać ze skórki, lekko przesiekać. Płatki migdałów można sparzyć, aby lekko zmiękły.
Krok 1 - Kutia kresowa DeLux foto
2
Pszenicę kilka razy wypłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin - następnie osączyć, zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą - wylać na sito i pozostawić do zupełnego odcieknięcia.

Mak zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości - dokładnie odcedzić i zmielić.

Połączyć pszenicę, mak, obrane orzechy i płatki migdałowe.
Krok 2 - Kutia kresowa DeLux foto
3
Dodać pokrojone dowolnie suszone daktyle i figi, dosypać rodzynki, orzeszki ziemne i trochę soli dla przełamania smaku (można zamiast soli dodać solone orzeszki ziemne). Dodatek soli spowoduje, że kutia nie będzie mdła.
Krok 3 - Kutia kresowa DeLux foto
4
Na koniec dodać pokrojone suszone morele i gorzką czekoladę. Kto lubi, może dodać także mleczną czekoladę.
Krok 4 - Kutia kresowa DeLux foto
5
Dolać płynny iód i bardzo dokładnie wymieszać - w razie konieczności dolać nieco chłodnej przegotowanej wody, żeby kutia nie była zbyt sucha.
Krok 5 - Kutia kresowa DeLux foto
6
Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Kutia kresowa DeLux foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.12.2015 20:34
nigdy nie jadłam
norweska20 22.01.2014 11:31
raz już miałam przyjemność taką jeść...smaczna
Habibi 04.01.2014 00:50
Kutia jest tak tradycyjnym daniem/deserem wigilijnym w mojej rodzinie, jak barszcz, karp i kapusta z grzybami ;) Jest obowiązkowa :) Robimy dość dużo i jemy do nowego roku :)
paulina2157 02.01.2014 23:21
pyszna jest bardzo lubię taką
Karolcia12 02.01.2014 21:39
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak