Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowy raj
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie wymieszać z masą. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180C przez 30min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
2szkl. mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. Chałwę zmiksować na gładką masę lub rozkruszyć. Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować na gładką masę.
Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
SMACZNEGO!!!