Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karpia dzwonka
mąka pełnoziarnista
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
ocet 10 % 1 szkl.
woda 3 szkl.
cebula 2 szt.
papryka czerwona 1 mała
śliwki suszone kilka wędzone
cytryna 1
ziele angielskie kilka
Liść laurowy suszony Prymat kilka
Goździki całe Prymat wg gustu
czosnek wg gustu
Musztarda francuska Prymat po 1 łyżce
miód po 1-2 łyżki
cukier 2/3 szkl.
sól do smaku
cynamon 2 średnie kawałki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę z octem - posolić, popieprzyć i posłodzić. Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i cynamon. Gotować 10 minut na minimalnym płomieniu, pod przykryciem - pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej marynaty dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i paseczki papryki - gotować 10 minut.
Krok 1 - Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie foto
2
Dzwonka z karpia umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami i opanierować w mące, rozbełtanym jajku z dodatkiem białego wina, a na koniec obtoczyć w bułce tartej - usmażyć na oleju.
Krok 2 - Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie foto
3
Do dużych słoików włożyć świeżo usmażone kawałki karpia, przekładając listkami laurowymi oraz cebulą z marynaty, półplasterkami cytryn i ząbkami czosnku. Do każdego słoika wlać po 1-2 łyżki płynnego miodu, włożyć 2-3 suszone śliwki (polskie wędzone), po łyżce pełnoziarnistej musztardy francuskiej, po 1-2 goździki oraz po kawałku kory cynamonu.
Krok 3 - Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie foto
4
Na wierzch położyć osączone paseczki papryki i wszystko zalać gorącą marynatą - wytrzeć brzegi słoika i natychmiast zakręcić. Można odstawić dnem do góry, aby pokrywka się zassała.
Krok 4 - Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie foto
5
Pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a potem wstawić na kilka dni do lodówki.

Dobrze zamknięte słoiki można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Krok 5 - Karp smażony - marynowany w aromatycznej zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 24.01.2014 08:24
bardzo dobre
ONY_za_kare 08.01.2014 12:46
taka rybka musi być pyszna!
Romanowka 02.01.2014 16:32
Mieszanka przypraw użyta do wykonania zalewy gwarantuje ciekawy smak. Musi być pyszny taki karp!
patryska76 02.01.2014 16:27
Ciekawy pomysł ;-) Z pewnością warty wypróbowania ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak