Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pleśniak

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 65 dkg
cukier 15 dkg
żółtko jajek 5 szt
kakao 2 łyżki
margaryna 1 kostka
kwaśna śmietana 3,5 łyzki
woda 3,5 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek rumowy
Piana:
białko 5 szt
cukier 3/4 szkl
kisiel cytrynowy 2 łyżeczki
DODATKOWO:
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy. Łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, wodę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel olejku rumowego. Zagniatamy ciasto. Przygotowanie ciasto dzielimy na trzy części: małą, średnią oraz dużą. Do części średniej dodajemy kakao. Dokładnie razem zagniatamy.
Krok 1 - Ciasto pleśniak foto
2
Wszystkie części ciasta owijamy w folię spożywczą. Małą i średnią (kakaową) część wkładamy do zamrażalnika na godzinę, natomiast największą część ciasta do lodówki. Po tym czasie największą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na warstwę z powideł nakładamy starte na tarce ciasto kakaowe.
Krok 2 - Ciasto pleśniak foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy. Pianę wykładamy na starte ciasto kakaowe. Wyrównujemy.
Krok 3 - Ciasto pleśniak foto
4
Na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika.
Krok 4 - Ciasto pleśniak foto
5
Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Krok 5 - Ciasto pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 28.02.2014 18:37
ulubione ciasto dzieciństwa ;)
adelajda 08.02.2014 15:57
smaki dzieciństwa :)
smakoszek175 11.01.2014 16:56
bardzo dobre
Pusia 09.01.2014 16:47
apetyczne ciasto
Marko 08.01.2014 09:44
pyszne ciasto
RenataZ-et 07.01.2014 21:16
uwielbiam to ciasto :-)
Wafelek2601 05.01.2014 12:29
Moje ulubione
kate.500 04.01.2014 22:54
ja znam to miasto pod nazwa plesniawka jest pyszne
ONY_za_kare 03.01.2014 11:15
lubię to ciasto!
Alex_M 03.01.2014 11:05
super Ci ciacho wyszło :)
Małgorzata9 02.01.2014 20:19
dawno go nie jadłam
izapozdro 02.01.2014 16:41
mój pleśniak wygląda trochę inaczej, nazwy podobne :) ale Twój zapewne też jest pyszny
alaaa 02.01.2014 15:40
ładne warstwy Ci wyszły
sasanka 02.01.2014 15:14
Jedno z moich ulubionych ciast :) i nie wiem skąd ono ma taką nazwę jak jest pyszne i łądnie wygląda :D
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 15:06
Ciekawy przepis
Smaczna_B 02.01.2014 15:02
znam wersję pleśniaka z jabłkami,tej nie znalam
Piotr-21 02.01.2014 15:02
pyszne ciastko
Adam/ZUB3R 02.01.2014 14:48
bardzo lubię
Barbara/zuza22_85 02.01.2014 14:39
bardzo smacznę
Janina 02.01.2014 14:32
Bardzo lubię to ciasto;)
Olga_SK 02.01.2014 14:27
Moja mama często takie ciacho robiła, pycha!
Konczi 02.01.2014 14:24
muszę się skusić na to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak