Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia w korzennej marynacie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia
Goździki całe Prymat
kardamon
Cynamon cały Prymat
marynata
woda 4 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
sól 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
ocet 1 szklanka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w korzennej marynacie

Kroki postępowania

1
Dynię po umyciu obieramy ze skórki, usuwamy też gąbczastą część z pestkami. Z miąższu, za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek, wycinamy gwiazdki.
Krok 1 - Dynia w korzennej marynacie foto
2
Zabieramy się za zrobienie marynaty. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy resztę składników: cukier, miód, sól, mielony kardamon, mielony cynamon i startą gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i wkładamy dynię. Gotujemy przez parę minut, uważając, żeby dynia się nie rozgotowała, powinna być jędrna, ale już nie może być surowa.
Krok 2 - Dynia w korzennej marynacie foto
3
Dynię wyjmujemy, np. łyżką cedzakową, a do marynaty pozostałej w garnku dolewamy ocet (10%) i całość dokładnie mieszamy. Dokładnie myjemy i wyparzamy litrowe słoiki i pokrywki do nich. Do każdego ze słoików wkładamy 6 plasterków obranego imbiru, 6 goździków, 6 ziarenek kardamonu i po kawałku kory cynamonu. Następnie ostrożnie przekładamy dynię- wygodnie jest to robić pałeczkami. Dynia powinna wypełnić słoiki mniej więcej do 2/3 wysokości. Następnie dynię zalewamy marynatą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Krok 3 - Dynia w korzennej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.10.2015 21:11
wspaniałe te gwiazdki :)
magduś83 05.03.2014 23:54
ładnie się prezentuje :)
Przepisy Joanny 04.03.2014 21:01
wspaniale wycięta, pyszna dynia
Kolorowa 02.01.2014 18:25
Bardzo prosty i efektowny pomysł !
Habibi 02.01.2014 13:37
zawsze robię sobie po 1-2 małe słoiczki tak wyciętych dekoracyjnie marynowanych warzyw - są idealne do przybierania sałatek, półmisków z wędlinami i serami :)
mufinka79 02.01.2014 13:06
Pięknie podana dynia :)
Poison1988 02.01.2014 11:50
piękne gwiazdki :) a z reszty można śmiało zupkę dyniową zrobić :)
patryska76 02.01.2014 11:24
Piękne gwiazdeczki! ;) Wspaniały pomysł ;-)
elka72 02.01.2014 11:12
Extra świąteczne dynie :)
Amellia 02.01.2014 11:04
fajny pomysł
anja3107 02.01.2014 10:59
ale super pomysł
Noruas 02.01.2014 10:16
super pomysl na dynie
norweska20 02.01.2014 10:13
muszą być pyszne
Izabela77 02.01.2014 10:10
fajny pomysł na kształt dyni;)
Pomocnik 02.01.2014 10:03
pięknie wygąda
pawel123 02.01.2014 09:55
mmmm pysznie wygląda :)
gosia47-47 02.01.2014 09:53
ale śliczne zdjęcie :D
krystyna330 02.01.2014 09:45
mmmm pysznie wygląda :)
Renata9 02.01.2014 09:45
smaczna dynia i do tego pięknie wyglądająca
as28 02.01.2014 09:44
fajny przepis
kasienka23 02.01.2014 09:42
ekstra gwiazdeczki!
Monia 02.01.2014 09:40
Ale mają piękne kształty :)
Paolcia 02.01.2014 09:38
mmmm pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak