Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ciasto

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto I:
jajko 2 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,25 szklanki
mąka ziemniaczana 0,25 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto II:
jajko 2 szt
mąka pszenna 0,25 szklanki
cukier 0,5 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto III
jajko 2 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,25 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa I
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
galaretka czerwona 1 szt
galaretka zielona 1 szt
Masa II
mleko 1 l
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
margaryna 1,5 kostki
galaretka niebieska 2 szt
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
kisiel truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto

Każde ciasto rozpoczynamy tak samo: białak ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się rozpuści. doajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.
CIASTO I: do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
CIASTO II: do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
CIASTO III: do ubitych jajek dodajemy mąkę przesiana z kisielem(najlepiej bez cukru) i proszkiem do pieczenia.
Każde ciasto pieczemy w temp 170 st ok 15-20 min(do suchego patyczka), na standardowej prostokatnej blaszce.
Trzy szklanki mleka gotujemy z cukrem, mąki mieszamy z pozostałym i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy ok 1 min. Dobrze studzimy. Miksujemy z margaryną.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem. Gotujemy. Gdy część jabłek się rozpadnie, mase dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy galaretkę zielona , do drugiej czerwoną. Studzimy, aż będą lekko żelować.
Niebieskie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, aż będą lekko żelować.
Przekładamy:
ciasto I, 1/5 masy I, jabłka z galaretką czerwoną, 1/5 masy I, ciasto II, 1/5 masy I, jabłka z galaretką zieloną, 1/5 masy I, ciasto III, 1/5 masy I, galaretka niebieska.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

blankkaa 04.03.2014 19:58
Bardzo czasochłonny wypiek, ale robi oszałamiające wrażenie! CUDO!
misiaczek-30 02.03.2014 11:39
wygląda pysznie
paula99926 16.02.2014 22:29
świetnie Ci wyszło, super kolor
Przepisy Joanny 13.02.2014 22:45
Jabłka, galaretki i te barwy cóż więcej do szczęścia potrzeba:)
dorrota 09.02.2014 12:26
świetne:) wyprobuję;)
krokus 31.01.2014 11:11
Kolorowo...mój syn na pewno by spałaszował kawałeczek i to nie jeden :)
SylwiaMagdaSabin 20.01.2014 14:56
Super kolory.
matesko 17.01.2014 09:30
ładnie wygląda
Noruas 13.01.2014 20:22
efektowne i piękne!
Iwona32 12.01.2014 14:24
ładne ciastka:)
EwelinkA_93 10.01.2014 15:03
rewelacyjne ciasto :-)
iziona 08.01.2014 18:11
Lubię takie kolorowe ciasta
Magda24 07.01.2014 23:47
ładne takie kolorowe
Marta 04.01.2014 17:18
wygląda ciekawie ...i widzę pierwsze tęczowe ciasto bez barwników spożywczych :)
anusq18
anusq18 02.01.2014 16:05
Musi być pyszne ;)
as28 02.01.2014 09:50
mniam mniam
Pyszota 02.01.2014 09:17
bardzo efektowne ciasto
w mojej kuchni 02.01.2014 08:07
takie słodkości to lubię...
natalia.doradca 01.01.2014 21:23
ładnie i apetycznie wyglada
Małgorzata106 01.01.2014 21:19
super ciasto
Dorota59 01.01.2014 21:07
wygląda bajecznie
Magula 01.01.2014 20:16
Rzeczywiście bardzo kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak