Wigilijny barszczyk z uszkami

Wigilijny barszczyk z uszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1,5 kg
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • cukier

  • ziele angielskie

  • kwas buraczany

    1,5 szkl
  • sok z 1 cytryny

  • Ciasto:

  • mąka

    1 szkl
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • mąka do podsypania stolnicy

  • woda

    1/2 (ciepła)
  • grzyby suszone

    6 namoczone w letniej, przegotowan
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Barszczyk czerwony

Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut. Ostudzić wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany. Ciasto z podanych składników zagniatamy ciasto. Farsz grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok. 4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.03.2011 08:15
Lubię tą zupę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat